Welke hersenhelft is dominanter, links of rechts?

dansende vrouw die links en rechts draaitWelke hersenhelft is dominanter, je linker- of je rechterhersenhelft? Er zijn veel verschillende manieren om dit te testen maar wat hier nu volgt is een interessante versie.

Kijk naar het danseres op het plaatje. De meeste mensen zullen de dame op het plaatje hier tegen de klok in zien draaien. Een minderheid van de kijkers zal de vrouw mét de klok mee zien draaien.

Technisch gezien is de afbeelding een illusie.  Het is een platte afbeelding die onze hersenen driedimensionaal proberen te maken. Echter, blijkt waar je hersenen mee bezig te zijn invloed kan hebben op de draairichting, dus hoe je hersenen het plaatje driedimensionaal proberen te maken. dit wordt met name gestimuleerd door de schaduw.

Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn, zal bij de meeste mensen hun linker hersenhelft dominanter zijn. De besturing van onze handen gaat namelijk kruislings. Zoals je in het bericht waarin wij onze definitie van het brein – onze hersenen – geven, heb je kunnen lezen wat de verschillen zijn tussen de beide hersenhelften. Voor de volledigheid som ik ze hier nog een keer op:

Functies van de Linker hersenhelft: Functies van de Rechter hersenhelft:
 • logica
 • detail
 • realiteit
 • praktisch
 • namen van dingen
 • feiten
 • woorden en taal
 • heden en verleden
 • rekenen en wetenschap
 • begrijpen
 • weten
 • herkennen
 • patronen / orde
 • strategie
 • veiligheid
 • het grote geheel
 • impulsief
 • verbeelding
 • symbolen en plaatjes
 • tijdsbesef
 • filosofie
 • religie
 • betekenis
 • overtuiging
 • waardering
 • ruimtelijk inzicht
 • fantasie
 • functioneel inzicht
 • mogelijkheden zien
 • risico nemen

Het leuke is dat hoe meer gedreven je er in raakt des te beter  je zelf kunt kiezen welke kant de danseres op draait. De mate waarin je gebruik maakt van de combinatie van je linker- en je rechterhersenhelft bepaalt hoe makkelijk je de draairichting kunt laten veranderen.

Wanneer je regelmatig aan het mindmappen bent, ben je al meer gewend om beide hersenhelften in te zetten en zal je makkelijker met dit plaatje kunnen spelen. Deze afbeelding werd gemaakt door Nobuyuki Kayahara en is in volle glorie hier te bewonderen.

En, lukt het je? Laat je bevindingen achter in de reacties hieronder.

Reacties

 1. Mies zegt

  Ik begrijp er niets van: ik keek ernaar en ze draaide inderdaad tegen de klok in, toen keek ik weg en ze draaide met de klok mee: het maakt niet uit of ik met één of 2 ogen kijk: en nu draait ze elke keer weer anders: Komt dat doordat ik linkshandig ben? ( of beter gezegt: ben ik linkshandig doordat mijn hersenhelften gedraaid zitten?

  • zegt

   Ik ben zelf ook linkshandig Mies, en voor mij maakt het uit met welk oog ik kijk welke richting ze opdraait. Als linkshandige zitten je hersenhelften overigens niet gedraaid!

   Als rechtshandige is je linkerhersenhelft dominant en als linkshandige is je rechterhersenhelf het meest dominant / actief is… met alle gevolgen van dien ;)

   • Celik zegt

    Voor maakt het niet uit met welke oog ik kijk. ik kan dat wel besturen ma wat betekent dat, betekent dat dat ik mijn linker en rechter helft van mijn hersenen gebruikt ?Of komt dat door iets anders.

   • else zegt

    ik kan haar nu besturen. ik concentreer me heel erg op haar richting en laat haar omslaan.
    als je haar eerst kloksgewijs zag draaien, en daarna niet meer, betekent dat dus dat je andere hersenhelft dominant is. met wat oefening kan je haar, net als ik, besturen en laten omslaan

   • Emma meijerink zegt

    bij jou zijn alle twee de hersenhelften evengoed ontwikkeld. Had ik ook en toen had ik het opgezocht op internet

 2. zegt

  Geinige test, vooral omdat ik met mijn handen rechts ben, de vrouw zag ik in eerste instantie met de klok mee draaien, en ik met sporten mijn linkerbeen als afzet gebruikte. Mijn hersenen hebben dus een verdeling, bovenlijf rechts, onderlijf links.
  ik kon de schakeling van de andere kant op draaien snel maken. leuk voorbeeld!

  • Ad zegt

   Beste Rolf niemand is bovenlijf rechts en beneden lijf links (of andersom). Het heeft namelijk met je hersenen te maken en daar heb je er maar één van die het links of rechts zijn voor je hele lijf bepaalt.

   Dat je afzet-been links is terwijl je rechtshandig bent is juist logisch omdat als je rechts bent je linkerbeen vaak iets sterker is omdat je het als standbeen gebruikt (probeer er maar eens op te letten op welk been je het meest staat als je bijvoorbeeld bij een bushalte staat te wachten). Je linkerbeen is laat maar zeggen de domme kracht terwijl rechts qua coördinatie beter is.

 3. Irene zegt

  Leuk plaatje, maar de tekst is een beetje onduidelijk. “De meeste mensen zullen de dame op het plaatje hier rechts tegen de klok in zien draaien” >> moet dat niet links zijn??

  Volgens de tekst zien de meesten het dus tegen de klok in draaien en zijn de meesten rechtshandig – links dominant. Betekent dat dan dat als je hem tegen de klok in ziet draaien, je linker hemisfeer dominant is, zoals bij de meesten?

  Bij mij (ik ben rechtshandig) draait hij met de klok mee. Het lukt me ook niet om hem andersom te laten, best vervelend…
  Is er ergens meer informatie hierover te vinden?

    • Chris zegt

     “Joeke-Remkus de Vries zegt:
     19 januari, 2009 om 01:13
     Wanneer de dame linksom draait is je rechterhersenhelft op dat moment het meest dominant..”

     Waarom? Omdat linksom draaien en dus linker hersenhelft dominant?

     Ik vind dat een beetje onwetenschappelijk, maar misschien was dat ook niet de bedoeling…

    • Inge Kerdijk zegt

     Hallo,
     je zegt dat wanneer je de dame linksom ziet draaien je rechterhersenhelft het meest aktief is.
     Je zegt ook dat bij de meeste mensen de linkerhersenhelft het meest aktief is.
     Hoe kan dat?

  • Anne zegt

   Volgens mij klopt de tekst inderdaad niet.
   “De meeste mensen zullen de dame op het plaatje hier tegen de klok in zien draaien.”
   Tegen de klok in betekent linksom.
   Vervolgens zegt de tekst:
   “Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn, zal bij de meeste mensen hun linker hersenhelft dominanter zijn”
   Conclusie: De meeste mensen zien de vrouw linksom draaien (tegen de klok in) en de meeste mensen hebben een dominantere linker hersenhelft. Hiermee suggereer je dat mensen met een dominante linker hersenhelft (de meerderheid) de vrouw linksom zien draaien (de meerderheid).
   Vervolgens zeg je in je comment naar Irene en Ivo:
   “Wanneer de dame linksom draait is je rechterhersenhelft op dat moment het meest dominant..”
   Dat klopt dus niet, je spreekt jezelf tegen. In het tekstje zou moeten staan: de meeste mensen zien de vrouw met de klok meedraaien (naar rechts toe). En als je de vrouw naar rechts ziet draaien (met de klok mee) dan is je linker hersenhelft dominanter (en dat is bij de meerderheid het geval en daarom ziet de meerderheid de vrouw naar rechts draaien met de klok mee).

 4. De man die met U aanspreekt zegt

  Als ik net muziek geluisterd heb dan draait met de klok mee maar in normale toestand tegen de klok in.
  En ik wil nog even op Irene reageren dat betekend dat je weinig of zelde je linkerbrein gebruikt dus je denkt weinig na maar je bent wel een echte gevoels mens.

 5. paul zegt

  Echt wel typisch!
  Ik ben rechtshandig en zag haar duidelijk met de klok mee draaien.
  Ik lees een stukje tekst, kijk weer, en ze draait tegen de klok in.
  Na even oefenen kan ik haar met een beetje concentratie de kant op laten draaien die ik wil.

 6. zegt

  Ik ben rechtshandig, maar het danseresje bleef vrolijk met de klok mee draaien. Als ik mij NIET focus op het plaatje, maar er dus eigenlijk net naast kijk, merk ik dat: wanneer ik er rechts naast kijk het danseresje met de klok mee blijft dansen, wanneer ik er links naast kijk, zie ik het danseresje plotseling tegen de klok in draaien. Laat ik vervolgens mijn ogen weer naar het plaatje terug glijden, merk ik dat het moeite kost om de dame tegen de klok in te laten draaien (lukt wel overigens). Ze heeft dus de neiging om weer terug met de klok mee te gaan dansen…
  Leuke test!

 7. zegt

  Sterker nog, ik heb de test nog eens gedaan en het blijkt dat naarmate ik verder naar links kijk, het dansresje helemaal niet meer rond gaat… Het zwaaiende been blijft dat aan de voorzijde van links naar rechts heen en weer zwaaien. Boeiend!

  Greetz

 8. Mathie zegt

  Rechts handig -> linker hersenhelft is duidelijk dominanter.

  Door een beetje te gaan dromen “creatieve modus” draait het silhouet in de tegengestelde richting dan oorspronkelijk.

  Er ontbreeken wel een paar frames.. Alsinds één frame waarbij je haar op een bepaal moment naar beneden ziet stuike “vallen / schieten”.

 9. mariette verhees zegt

  leuke test, even nog iets onduidelijk voor mij ik zie danseres alleen maar wat ik ook doe met klok mee draaien, en ik ben rechtshandig vreemd of heb ik het dan toch verkeerd begrepen ??

  • zegt

   alle variates zijn mogelijk. Je kunt rechtshandig zijn en de afbeelding alleen maar met de klok of alleen maar tegen de klok in zien draaien. Of linkshandig.. zelfde idee. Wat wel mogelijk is door te spelen met je aandacht, ofwel door op steeds verschillende manieren naar de afbeelding te kijken de afbeelding een andere kant op laten draaien.
   Kijk er maar eens net bij langs, gebruik één oog en dat soort dingen.. en bovenal: wees geduldig :)

 10. zegt

  Het lukt vrij gemakkelijk om de vrouw elke kant op te laten draaien door je op het draaiende been te concentreren, en je voor te stellen, wanneer dat draaiende been zch voor het lichaam bevind. Als je constant denkt, dat het draaiende been zich voor het lichaam bevind, wisselt de draairichting constant, en draait de vrouw nog maar halve rondjes.

 11. zegt

  Het lukt mij absoluut niet de dame naar links te laten draaien. Wat ik ook probeer!! Nou ben ik ook de hele dag creatief bezig, misschien heeft het daarmee te maken.
  Maar als ik heel goed kijk: het moment waarop de benen elkaar overlappen: de ene keer “raakt” de voet die is opgetilt het standbeen op een hogere plek dan de andere keer. Hebben jullie dat ook? En komt het misschien daardoor dat ik haar niet naar links kan laten draaien?

   • zegt

    Nog even voor alle duidelijkheid: met de klok mee, dat is naar rechts. En als je rechterhersenhelft domineert, draait de dame naar rechts, dus met de klok mee. En ik heb het al heel vaak geprobeerd, ook op verschillende dagen, maar ze blijft naar rechts draaien. Ik heb me er maar bij neergelegd, we zijn nou eenmaal allemaal verschillend.

   • A zegt

    Bij mij draait ze naar rechts en ik kan haar ook niet naar links laten draaien, hoe hard ik het ook probeer. Op zich heel interessant, want ik ben én linkshandig en heb 4 jaar geleden hersenletsel opgelopen aan mijn linkerhersenhelft.
    Ik kan me herinneren dat ik deze test jaren geleden ook deed en toen lukte het me wel om haar alle kanten op te laten draaien. Feilloos. Nu kan ik persen, duwen, me inbeelden dat ze naar links gaat, maar ze draait echt naar rechts!

    Even uit het rijtje gepikt, maar hier heb ik sinds mijn hersenletsel ook nog steeds echt veel moeite mee, terwijl het me voorheen geen moeite koste:
    •logica
    •realiteit
    •namen van dingen
    •woorden en taal
    •heden en verleden
    •rekenen en wetenschap

    Wat mij betreft klopt dit onderzoekje dan ook als een bus!

    • Tobias zegt

     Tobias – 28 oktober 2010, 01:34
     Het antwoord om het om te draaien is als volgt:
     Kijk alleen naar het plaatje op het moment dat de vrouw haar been zo breed mogelijk( op het plaatje) uit laat steken. Dan zul je zien dat ze telkens terug draait. Na een paar keer hou je dat vast en kan je er naar blijven kijken terwijl het vrouwtje alsmaar heen en terug draait

 12. Hans zegt

  Het duurde effe, maar eens je het kan is het wel heel raar… Hoe het mij lukte:
  je kijkt naar de vrouw, druk effe met bijde handen op je 2 ogen, draai om de beurt 1 hand weg terwijl je direct met dit oog kijkt, druk terug je oog zacht dicht met je hand, en doe het zelfde met je ander oog, telkens ongv 2sec wachten… Dan draait ze opeenvolgend van links naar rechts,en telkens ook op het andere been…Hmmm, strange… succes

Trackbacks

 1. […] gemeengoed als het hanteren van de computermetafoor. Op talloze websites en blogs kun je ook middels het bekende danseresje zelf even checken welke hersenhelft dominant zou zijn. En zo schijn ik andere hersenen te hebben dan de meesten van ons. Wanneer je ons (of sommigen onder […]

Geef een reactie